{"id":8720,"date":"2022-04-11T21:20:43","date_gmt":"2022-04-11T19:20:43","guid":{"rendered":"http:\/\/sosw2.szczecin.pl\/?p=8720"},"modified":"2022-04-11T21:20:43","modified_gmt":"2022-04-11T19:20:43","slug":"ii-wojewodzki-integracyjny-konkurs-gastronomiczny-kruche-szalenstwo","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/sosw2.szczecin.pl\/?p=8720","title":{"rendered":"II Wojew\u00f3dzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny \u201eKruche szale\u0144stwo\u201d"},"content":{"rendered":"
<\/a>7 kwietnia\u00a0 2022r. w Specjalnym O\u015brodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie odby\u0142 si\u0119 II Wojew\u00f3dzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny pod has\u0142em \u201eKruche szale\u0144stwo\u201d.<\/strong><\/span><\/p>\n W konkursie wzi\u0119\u0142o udzia\u0142 9 uczni\u00f3w kierunku kucharz i cukiernik z Bran\u017cowych Szk\u00f3\u0142 I stopnia. Reprezentowali oni:<\/span><\/p>\n Zadaniem uczestnik\u00f3w by\u0142o wype\u0142nienie testu wyboru na temat ciasta kruchego oraz przygotowanie s\u0142odkiego lub wytrawnego wypieku kruchego.<\/span><\/p>\n W trakcie sporz\u0105dzania wypiek\u00f3w uczniowie byli oceniani przez jury techniczne czyli nauczycieli <\/span> O godzinie 13:30 rozpocz\u0119\u0142a prac\u0119 komisja degustacyjna w sk\u0142adzie: pan Adam Janczak Dyrektor Gastronomiczny Hotelu Flora i Technobaru, pani Teresa Kubacka\u00a0 egzaminator OKE na kierunku kucharz i cukiernik\u00a0 oraz pani Renata Jankowska szefowa kuchni w naszym O\u015brodku. Jury oceni\u0142o cechy organoleptyczne, aran\u017cacj\u0119 podania, dob\u00f3r sk\u0142adnik\u00f3w, stopie\u0144 trudno\u015bci.<\/span><\/p>\n Wszystkie wypieki zachwyci\u0142y juror\u00f3w. Wygl\u0105da\u0142y i smakowa\u0142y bajecznie.<\/span><\/p>\n Suma punkt\u00f3w uzyskanych z testu pisemnego oraz przyznana przez obydwie komisje wy\u0142oni\u0142a laureat\u00f3w mi\u0119dzyszkolnego konkursu.<\/span><\/p>\n I tak w kategorii \u201eWyr\u00f3b z ciasta kruchego wytrawny \u201d zwyci\u0119\u017cyli:<\/span><\/p>\n I miejsce Milena Markiewicz \u00a0<\/u>\u00a0<\/strong>z wypiekiem \u201ePralina z sevicze na konfiturze z czerwonej\u00a0 cebuli w kruchym kole\u201d <\/strong>ze Specjalnego O\u015brodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.<\/span><\/p>\n II miejsce Amelia Dorowska<\/u><\/strong>, kt\u00f3ra przygotowa\u0142a \u201eSzalona tart\u0119 \u201d, <\/strong>reprezentuj\u0105ca M\u0142odzie\u017cowy \u00a0<\/strong>O\u015brodek -Wychowawczy w Szczecinie.<\/span><\/p>\n III miejsce Jakub Pobucewicz<\/u> <\/strong>za \u201eMini tarty z gruszk\u0105 na ostro \u201d<\/strong> ze Specjalnego O\u015brodka Szkolno \u2013Wychowawczego dla Dzieci S\u0142abos\u0142ysz\u0105cych w Szczecinie.<\/span><\/p>\n W kategorii \u201eWyr\u00f3b ciasta kruchego-s\u0142odki\u201d na podium stan\u0119li:<\/span><\/p>\n I miejsce Lena Jakim<\/u><\/strong> za \u201eMini torciki z migda\u0142owego ciasta kruchego z kremem \u015bmietankowym i fru\u017celin\u0105 malinow\u0105 \u201d<\/strong> \u00a0z M\u0142odzie\u017cowego O\u015brodka -Wychowawczego w Szczecinie.<\/span><\/p>\n II miejsce Aleksandra \u0141\u0105czyk <\/u>\u00a0<\/strong>za przygotowanie \u201e Cytrynowe LOVE- tartaletki z lemon curd , nut\u0105 czekolady i bez\u0105 w\u0142osk\u0105\u201d\u00a0 <\/strong>ze Specjalnego O\u015brodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie. III miejsce Kacper Pniszek <\/u>\u00a0\u00a0<\/strong>za \u00a0\u201eWielkanocny mazurek<\/strong> reprezentuj\u0105cy Specjalny O\u015brodek Szkolno-Wychowawczy w Policach .<\/span><\/p>\n Aleksandra \u0141\u0105czyk<\/strong> otrzyma\u0142a r\u00f3wnie\u017c specjalne wyr\u00f3\u017cnienie od Jury degustacyjnego za kruchy wyr\u00f3b, kt\u00f3ry szczeg\u00f3lnie ich zachwyci\u0142. Nagrod\u0119,\u00a0 wspania\u0142e kompendium wiedzy o cukiernictwie ufundowa\u0142 pan Adam Janczak.<\/span><\/p>\n To by\u0142 nie tylko konkurs, ale te\u017c wspania\u0142a integracja m\u0142odzie\u017cy z r\u00f3\u017cnych plac\u00f3wek oraz sprawdzian przed zbli\u017caj\u0105cym si\u0119 egzaminem zawodowym.<\/span><\/p>\n Na zako\u0144czenie imprezy odby\u0142a si\u0119 wsp\u00f3lna degustacja przygotowanych wypiek\u00f3w. Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie mogli spr\u00f3bowa\u0107 pysznych wyrob\u00f3w. \u00a0Mamy nadziej\u0119, \u017ce w przysz\u0142ym roku zobaczymy si\u0119 na kolejnej edycji konkursu.<\/span><\/p>\n <\/p>\n Organizator<\/span><\/p>\n Monika Zamojcin\u00a0 i Magdalena Wa\u015bko \r\n\n
\n z przyby\u0142ych plac\u00f3wek. Komisja sprawdza\u0142a organizacj\u0119 pracy, profesjonalizm, prawid\u0142owo\u015b\u0107 przebieg\u00f3w technologicznych oraz bezpiecze\u0144stwo i higien\u0119 pracy. Po zako\u0144czeniu pracy\u00a0 uczestnicy wyeksponowali swoje potrawy na auli, gdzie sto\u0142y z pani\u0105 Wiolett\u0105 Sal\u0105 przygotowa\u0142y uczniowie kierunku pracownik pomocniczy obs\u0142ugi hotelowej.\u00a0<\/span><\/p>\n
\n<\/span><\/p>\n