Hotelarze „PE- El” na wystawie.


btrhdr

„Bon appetit…” to wystawa niezwykłych, oryginalnych sztućców, które w większości już dzisiaj nie są stosowane, a których obecność na stole od XIX do lat 30. XX wieku była obowiązkowa i świadczyła o zamożności domu oraz znajomości etykiety. Wystawa przybliża kulturę stołu obrazując jak dawniej serwowano śniadania, jakie akcesoria i sztućce stosowano do owoców morza, zup, dań mięsnych i deserów. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można m. in. widelce i szczypce do raków i homarów, akcesoria do kawioru, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs, szpikulce do różnego rodzaju mięs, łopatki do pasztetów, sztućce specjalistyczne do owoców i deserów.

Wystawę obejrzeli uczniowie klasy I C, II A, III A kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.

Chcieliśmy wziąć udział w wernisażu „Obiad z księżną” ale niestety został odwołany,  a ten czas przeznaczyliśmy na pałaszowanie pączków na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich bo to tłusty czwartek był J. Jurek nie chciał pączka i został w dybach.

Było słooooodkoooo