II Wojewódzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny „Kruche szaleństwo”
7 kwietnia 2022r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie odbył się II Wojewódzki Integracyjny Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Kruche szaleństwo”.
W konkursie wzięło udział 9 uczniów kierunku kucharz i cukiernik z Branżowych Szkół I stopnia. Reprezentowali oni:
- Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Szczecinie
- Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy dla Dzieci Słabosłyszących Juliana Tuwima w Szczecinie
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Policach
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 im. Czesława Piskorskiego w Szczecinie.
Zadaniem uczestników było wypełnienie testu wyboru na temat ciasta kruchego oraz przygotowanie słodkiego lub wytrawnego wypieku kruchego.
W trakcie sporządzania wypieków uczniowie byli oceniani przez jury techniczne czyli nauczycieli
z przybyłych placówek. Komisja sprawdzała organizację pracy, profesjonalizm, prawidłowość przebiegów technologicznych oraz bezpieczeństwo i higienę pracy. Po zakończeniu pracy uczestnicy wyeksponowali swoje potrawy na auli, gdzie stoły z panią Wiolettą Salą przygotowały uczniowie kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
O godzinie 13:30 rozpoczęła pracę komisja degustacyjna w składzie: pan Adam Janczak Dyrektor Gastronomiczny Hotelu Flora i Technobaru, pani Teresa Kubacka egzaminator OKE na kierunku kucharz i cukiernik oraz pani Renata Jankowska szefowa kuchni w naszym Ośrodku. Jury oceniło cechy organoleptyczne, aranżację podania, dobór składników, stopień trudności.
Wszystkie wypieki zachwyciły jurorów. Wyglądały i smakowały bajecznie.
Suma punktów uzyskanych z testu pisemnego oraz przyznana przez obydwie komisje wyłoniła laureatów międzyszkolnego konkursu.
I tak w kategorii „Wyrób z ciasta kruchego wytrawny ” zwyciężyli:
I miejsce Milena Markiewicz z wypiekiem „Pralina z sevicze na konfiturze z czerwonej cebuli w kruchym kole” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.
II miejsce Amelia Dorowska, która przygotowała „Szalona tartę ”, reprezentująca Młodzieżowy Ośrodek -Wychowawczy w Szczecinie.
III miejsce Jakub Pobucewicz za „Mini tarty z gruszką na ostro ” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno –Wychowawczego dla Dzieci Słabosłyszących w Szczecinie.
W kategorii „Wyrób ciasta kruchego-słodki” na podium stanęli:
I miejsce Lena Jakim za „Mini torciki z migdałowego ciasta kruchego z kremem śmietankowym i frużeliną malinową ” z Młodzieżowego Ośrodka -Wychowawczego w Szczecinie.
II miejsce Aleksandra Łączyk za przygotowanie „ Cytrynowe LOVE- tartaletki z lemon curd , nutą czekolady i bezą włoską” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.
III miejsce Kacper Pniszek za „Wielkanocny mazurek reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Policach .
Aleksandra Łączyk otrzymała również specjalne wyróżnienie od Jury degustacyjnego za kruchy wyrób, który szczególnie ich zachwycił. Nagrodę, wspaniałe kompendium wiedzy o cukiernictwie ufundował pan Adam Janczak.
To był nie tylko konkurs, ale też wspaniała integracja młodzieży z różnych placówek oraz sprawdzian przed zbliżającym się egzaminem zawodowym.
Na zakończenie imprezy odbyła się wspólna degustacja przygotowanych wypieków. Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie mogli spróbować pysznych wyrobów. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku zobaczymy się na kolejnej edycji konkursu.
Organizator
Monika Zamojcin i Magdalena Waśko