Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny
„Drożdżowy zawrót głowy”
27 marca 2019r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Drożdżowy zawrót głowy”.
W konkursie wzięło udział 12 uczniów kierunku kucharz i cukiernik z Branżowych Szkół I stopnia. Reprezentowali oni:
- Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Szczecinie
- Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących im. Hansa Christiana Andersena w Szczecinie
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Jana Brzechwy w Pyrzycach
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Policach
- Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie
oraz my gospodarze, czyli Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 im. Czesława Piskorskiego w Szczecinie.
Zadaniem uczestników było wypełnienie testu wyboru na temat ciasta drożdżowego oraz przygotowanie słodkiego lub wytrawnego wypieku z wykorzystaniem drożdży.
W trakcie sporządzania wypieków uczniowie byli oceniani przez jury techniczne czyli nauczycieli
z przybyłych placówek. Komisja sprawdzała organizację pracy, profesjonalizm, prawidłowość przebiegów technologicznych oraz bezpieczeństwo i higienę pracy. Po zakończeniu pracy uczestnicy wyeksponowali swoje potrawy na auli, gdzie stoły z panią Wiolettą Salą przygotowali uczniowie kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Piękną dekorację i plakaty wykonała pani Joanna Łukasik z uczennicami klasy III a.
O godzinie 13:00 rozpoczęła pracę komisja degustacyjna w składzie: pan Adam Janczak szef kuchni restauracji Hotelu Vulcan, pani Kamila Owsiejczuk z piekarni ”U piekarzy” i Pani Paulina Doruch z cukierni „Słodki biznes”. Jury oceniło estetykę wypieków, dobór składników oraz smak
i zapach przygotowanych wypieków.
Suma punktów uzyskanych z testu pisemnego oraz przyznana przez obydwie komisje wyłoniła laureatów międzyszkolnego konkursu.
I tak w kategorii „Wyrób drożdżowy wytrawny” zwyciężyli:
I miejsce Tatiana Skrzypek z wypiekiem „Kebab na drożdżowo” z Młodzieżowego Ośrodka -Wychowawczego w Szczecinie.
II miejsce Marcin Motyl, który przygotował „Słońce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”, reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 w Szczecinie.
III miejsce Klaudia Szałek za „Cebulaki” ze Specjalnego Ośrodek Szkolno –Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących w Szczecinie.
W kategorii „Wyrób drożdżowy słodki” na podium stanęli:
I miejsce Weronika Krywult za „Rogaliki Weroniki, krucho-drożdżowe z nadzieniem różanym” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.
II miejsce Klaudia Januszkiewicz za przygotowanie pięknej „Różanej Łąki” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.
III miejsce Mateusz Oszczygieł za pachnące „Drożdżówki jabłkowo cynamonowe” reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Pyrzycach.
Dodatkowo Weronika Krywult za zdobycie największej ilości punków w całym konkursie otrzymała Voucher o wartości 100 zł na kolację do restauracji Hotelu Vulcan ufundowany przez pana Adama Janczak.
To był nie tylko konkurs, ale też wspaniała integracja młodzieży z różnych placówek.
Na zakończenie imprezy odbyła się wspólna degustacja przygotowanych wypieków. Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie mogli spróbować pysznych wyrobów. Cała aula długo jeszcze pięknie pachniała drożdżowym ciastem.
Organizator
Monika Zamojcin i Magdalena Waśko