Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny


55444924_2389296998020988_8975722118033440768_o„Drożdżowy zawrót głowy

27 marca 2019r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 2 w Szczecinie odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Drożdżowy zawrót głowy”.   

W konkursie wzięło udział 12 uczniów kierunku kucharz i cukiernik z Branżowych Szkół I stopnia. Reprezentowali oni:

  • Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Szczecinie
  • Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących im. Hansa Christiana Andersena w Szczecinie
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Jana Brzechwy w Pyrzycach
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 im. Marii Grzegorzewskiej w Policach
  • Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie

oraz my gospodarze, czyli Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 im. Czesława Piskorskiego w Szczecinie.

Zadaniem uczestników było wypełnienie testu wyboru na temat ciasta drożdżowego oraz przygotowanie słodkiego lub wytrawnego wypieku z wykorzystaniem drożdży.

W trakcie sporządzania wypieków uczniowie byli oceniani przez jury techniczne czyli nauczycieli
z przybyłych placówek.  Komisja sprawdzała organizację pracy, profesjonalizm, prawidłowość przebiegów technologicznych oraz bezpieczeństwo i higienę pracy. Po zakończeniu pracy  uczestnicy wyeksponowali swoje potrawy na auli, gdzie stoły z panią Wiolettą Salą przygotowali uczniowie kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Piękną dekorację i plakaty wykonała pani Joanna Łukasik z uczennicami  klasy III a.

O godzinie 13:00 rozpoczęła pracę komisja degustacyjna w składzie: pan Adam Janczak szef kuchni restauracji Hotelu Vulcan, pani Kamila Owsiejczuk z piekarni ”U piekarzy” i Pani Paulina Doruch z cukierni „Słodki biznes”. Jury oceniło estetykę wypieków, dobór składników  oraz smak
i zapach przygotowanych wypieków.

Suma punktów uzyskanych z testu pisemnego oraz przyznana przez obydwie komisje wyłoniła laureatów międzyszkolnego konkursu.

I tak w kategorii „Wyrób drożdżowy wytrawny” zwyciężyli:

I miejsce Tatiana Skrzypek  z wypiekiem „Kebab na drożdżowo” z Młodzieżowego Ośrodka  -Wychowawczego w Szczecinie.

II miejsce Marcin Motyl, który przygotował „Słońce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”, reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 2 w Szczecinie.

III miejsce Klaudia Szałek za „Cebulaki” ze Specjalnego Ośrodek Szkolno –Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących w Szczecinie.

W kategorii „Wyrób drożdżowy słodki” na podium stanęli:

I miejsce Weronika Krywult  za „Rogaliki Weroniki, krucho-drożdżowe z nadzieniem różanym” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.

II miejsce Klaudia Januszkiewicz  za przygotowanie pięknej „Różanej Łąki” ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie.

III miejsce Mateusz Oszczygieł za pachnące „Drożdżówki jabłkowo cynamonowe” reprezentujący Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Pyrzycach.

Dodatkowo Weronika Krywult za zdobycie największej ilości punków w całym konkursie otrzymała Voucher o wartości 100 zł na kolację do restauracji Hotelu Vulcan ufundowany przez pana Adama Janczak.

To był nie tylko konkurs, ale też wspaniała integracja młodzieży z różnych placówek.

Na zakończenie imprezy odbyła się wspólna degustacja przygotowanych wypieków. Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie mogli spróbować pysznych wyrobów. Cała aula długo jeszcze pięknie pachniała drożdżowym ciastem.

 

 

Organizator

Monika Zamojcin  i Magdalena Waśko