KUCHARZ 512001

Pobierz folder zawodu do druku 

Na kierunku kucharz  poznasz:

  • zasady żywienia człowieka;
  • sposoby zabezpieczania produktów i żywności przed zepsuciem;
  • techniki przyrządzania różnych potraw i obsługę konsumenta;
  • sprzęt wykorzystywany w gastronomii.

Nauczysz się:

  • przyrządzać potrawy według określonych receptur,
  • wykonywać przetwory z owoców i warzyw,
  • nakrywać do stołu według określonych zasad,
  • przygotować przyjęcie okolicznościowe.

Możesz dostać pracę:

  • w różnego typu zakładach gastronomicznych:

   – barach,

   – restauracjach,

   – domach wycieczkowych,

   – stołówkach.

3 letni cykl nauczania

Praktyki zawodowe – restauracje, bary, stołówki szkolne

Uczniowie kończący szkołę ponadpodstawową przystępują do egzaminu zawodowego.

Uczniowie tego kierunku

są niezastąpieni przy obsłudze

ważnych uroczystości szkolnych.

UWAGA!!! Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo: kitel biały + spodnie, nakrycie głowy, zapaskę oraz odpowiednie obuwie.