KUCHARZ 512001
Pobierz folder zawodu do druku
Na kierunku kucharz poznasz:
- zasady żywienia człowieka;
- sposoby zabezpieczania produktów i żywności przed zepsuciem;
- techniki przyrządzania różnych potraw i obsługę konsumenta;
- sprzęt wykorzystywany w gastronomii.
Nauczysz się:
- przyrządzać potrawy według określonych receptur,
- wykonywać przetwory z owoców i warzyw,
- nakrywać do stołu według określonych zasad,
- przygotować przyjęcie okolicznościowe.
Możesz dostać pracę:
- w różnego typu zakładach gastronomicznych:
– barach,
– restauracjach,
– domach wycieczkowych,
– stołówkach.
3 letni cykl nauczania
Praktyki zawodowe – restauracje, bary, stołówki szkolne
Uczniowie kończący szkołę ponadpodstawową przystępują do egzaminu zawodowego.
Uczniowie tego kierunku
są niezastąpieni przy obsłudze
ważnych uroczystości szkolnych.
UWAGA!!! Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo: kitel biały + spodnie, nakrycie głowy, zapaskę oraz odpowiednie obuwie.