PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII 941203

Pobierz folder zawodu do druku 

Na tym kierunku :

Poznasz:

– sposoby przygotowania dań i sporządzania
napojów gorących i zimnych;

– maszyny i urządzenia wykorzystywane
w  gastronomii;

– prace związane z przechowywaniem żywności;

– zasady prac pomocniczych związanych
z obsługą klienta.

Nauczysz się:

–  czynności pomocniczych związanych z ekspedycją
dań i napojów bezalkoholowych;

–  wykonywać prace porządkowe w części
produkcyjnej, magazynowej oraz handlowo-
usługowej obiektu  gastronomicznego;

–  przyrządzać potrawy i napoje według
określonych  receptur.

Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie stołówek szkolnych i pracowniach SOSW nr 2.

Absolwenci mogą podjąć pracę w różnego typu zakładach gastronomicznych (barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii jak: szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki oraz w restauracjach i kawiarniach hotelowych oraz  przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

3 letni cykl nauczania
Praktyki zawodowe – restauracje, bary, stołówki szkolne
Uczniowie kończący szkołę ponadpodstawową przystępują do egzaminu zawodowego.

Uczniowie tego kierunku
są niezastąpieni przy obsłudze
ważnych uroczystości szkolnych.

UWAGA!!!  Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną    książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo oraz ubranie robocze: kitel biały + spodnie, nakrycie głowy,  zapaskę oraz odpowiednie obuwie