PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII 941203
Pobierz folder zawodu do druku
Na tym kierunku :
Poznasz:
– sposoby przygotowania dań i sporządzania
napojów gorących i zimnych;
– maszyny i urządzenia wykorzystywane
w gastronomii;
– prace związane z przechowywaniem żywności;
– zasady prac pomocniczych związanych
z obsługą klienta.
Nauczysz się:
– czynności pomocniczych związanych z ekspedycją
dań i napojów bezalkoholowych;
– wykonywać prace porządkowe w części
produkcyjnej, magazynowej oraz handlowo-
usługowej obiektu gastronomicznego;
– przyrządzać potrawy i napoje według
określonych receptur.
Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie stołówek szkolnych i pracowniach SOSW nr 2.
Absolwenci mogą podjąć pracę w różnego typu zakładach gastronomicznych (barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii jak: szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki oraz w restauracjach i kawiarniach hotelowych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
3 letni cykl nauczania
Praktyki zawodowe – restauracje, bary, stołówki szkolne
Uczniowie kończący szkołę ponadpodstawową przystępują do egzaminu zawodowego.
Uczniowie tego kierunku
są niezastąpieni przy obsłudze
ważnych uroczystości szkolnych.
UWAGA!!! Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo oraz ubranie robocze: kitel biały + spodnie, nakrycie głowy, zapaskę oraz odpowiednie obuwie