CUKIERNIK 751201
Pobierz folder zawodu do druku
Na kierunku cukiernik poznasz:
- rodzaje wyrobów cukierniczych;
- sposoby sprządzania wyrobów ciastkarskich i cukierniczych;
- sposoby dekorowania i porcjowania produktów ciastkarskich;
- sposoby doboru surowców z wykorzystaniem niezbędnych maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu cukierniczego.
Nauczysz się:
- wyrabiać ciasta, torty, wyroby cukiernicze, lody;
- produkować pieczywo cukiernicze i wyroby karmelowe;
- sporządzać wszelkiego rodzaju kremy, ciastka, masy, nadzienia;
- wykonywać i dekorować wyroby cukiernicze.
Możesz dostać pracę:
- w zakładach przemysłu cukierniczego i piekarniczego jako pomoc kucharza,
- w restauracjach, barach, domach wczasowych i wycieczkowych.
3 letni cykl nauczania
Praktyki zawodowe – cukiernie, zakłady cukiernicze
Uczniowie kończący szkołę ponadpodstawową przystępują do egzaminu zawodowego.
UWAGA!!! Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo oraz ubranie robocze: kitel biały + spodnie, nakrycie głowy, zapaskę oraz odpowiednie obuwie.