CUKIERNIK 751201

Na  kierunku  cukiernik  poznasz:

  • rodzaje wyrobów cukierniczych;
  • sposoby sprządzania wyrobów ciastkarskich i cukierniczych;
  • sposoby dekorowania i porcjowania produktów ciastkarskich;
  • sposoby doboru surowców z wykorzystaniem niezbędnych maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu cukierniczego.

 Nauczysz się:

  • wyrabiać ciasta, torty, wyroby cukiernicze, lody;
  • produkować pieczywo cukiernicze i wyroby karmelowe;
  • sporządzać wszelkiego rodzaju kremy, ciastka, masy, nadzienia;
  • wykonywać i dekorować wyroby cukiernicze.

Możesz dostać pracę:

  • w zakładach przemysłu cukierniczego i piekarniczego jako pomoc kucharza,
  • w restauracjach, barach, domach wczasowych i wycieczkowych.

3 letni cykl nauczania

Praktyki zawodowe – cukiernie, zakłady cukiernicze

Uczniowie kończący szkołę ponadgimnazjalną przystępują do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

UWAGA!!! Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia z wpisem 3-krotnego badania na nosicielstwo oraz ubranie robocze.